S-a deschis Biblioteca Nationala!

De cand aşteptam să se deschidă, mă bucur că se întâmplă ACUM !!!!!!!!!

Inaugurată în decembrie anul trecut, Biblioteca Naţională a fost deschisă publicului astăzi, cu o serie de evenimente, precum piese de teatru, conferinţe şi concerte.
 
De fapt ce se întâmplă aici? Accesul la carte este democratic şi cu o selecţie implicită, este egalitar, pentru că toţi pot veni, solicita şi obţine, şi este participativ - o bibliotecă nu poate exista fără cititorii săi .

”Vom avea posibilitatea de a accesa orice carte de pe internet, dar vom avea posibilitatea să venim în bibliotecă sau să ne aşezăm seara acasă, lângă un vin, lângă un tutun, lângă un coniac şi atunci sigur că vom lua cartea în mână, şi nu hi-tech-ul sau laptopul”

"Nu vă trebuie decât buletinul, atât", e fermă o bibliotecară care face muncă de ghid. Noul sediu de pe bulevardul Unirii numărul 22 e impunător, are o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, în care sunt 14 săli de lectură, şase săli de conferinţe şi o aulă de 400 de locuri. În următoarea perioadă vor mai fi o cafenea şi chiar un restaurant.La parter şi mezanin sunt expoziţii de artă: tablouri, icoane pe sticlă, desene făcute de copii şi instalaţii. În atrium ţine un discurs Ion Luca Caragiale. 

"E o hologramă, un actor care a reprodus un text al celebrului dramaturg şi pentru a realiza acest efect ne ajutăm de un proiector. Ne gândim să facem şi alte astfel de proiecte la Biblioteca Naţională, cu alţi scriitori", spune o domnişoară, reprezentantă a unei firme de tehnologie colaboratoare cu Biblioteca.

Tot la mezanin, în partea dreaptă, mai mulţi cititori caută titluri şi articole în cataloagele sistematice şi alfabetice. "În scurt timp vor veni şi computerele şi se vor face căutări şi prin intermdeiul softului", explică bibliotecara Marina. 

De aici, după ce au găsit autorul sau articolul pe care vor să-l citească merg la etaj, la sala de lectură. Mai întâi sunt zonele "open space". "Aici pot veni cititorii cu cărţi de acasă, se pot conecta la internet, care arată exact ca cele din sala de lectură, doar că spaţiul e deschis", explică o blibliotecară. 

În sala de lectură e o linişte deplină. "Se completează un buletin de cerere de carte, îl punem aici şi tot aici vine cartea sau documentul", arată spre liftul de cărţi bibliotecara Ana Paruja. 

În toată biblioteca sunt 12 milioane de documente, împărţite în patru categorii de colecţii: depozit legal, colecţia active contemporane, colecţia destructurate şi colecţii speciale. 

"Dintre documentele care încă nu au ajuns sunt cele speciale. Sunt publicaţiile muzicale şi presa interbelică, celalte urmează să fie aduse." directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Târziman 

Mândria bibliotecarilor români 

Bibliotecarii au muncit şi weekend-urile pentru a-şi vedea visul cu ochii, inaugurarea unui "templul al cărţii" în România. Nu s-a dat înapoi de la niciun fel de muncă, au dat cu mopul, au spălat geamurile şi au şters mesele până au prins luciu. 

"Foarte mulţi bibliotecari din ţară au venit la deschiderea de astăzi. De exemplu, cei din Buzău sunt veniţi toţi, chiar şi cei de la comune. Sper să fie într-un ceas bun şi să mergem pe un drum corect", spune încântată şefa Bibliotecii Naţionale, Elena Târziman. 

Sălile de lectură sunt spaţioase şi inundate de lumină, poziţionate la extremele clădirii, acolo unde sunt geamuri foarte mari.


 "Putem găsi toate documentele şi cărţile într-un singur loc. E excelent!" 

ENJOY!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...