Literatura pentru generatia grabita

Pentru mulţi tineri cititul nu mai este o ocupaţie la modă. Nu e cool, pur şi simplu. Jocurile şi Internetul sunt mult mai interesante şi mai captivante pentru noile generaţii. Nu că jocurile şi Internetul servite moderat ar fi un lucru rău. Este însă un lucru rău să-ţi refuzi porţia de cultură, necitind.

La vremuri noi, tehnologii noi sau, altfel spus, generaţiile noi au nevoie de atracţii noi. Au nevoie de forme care să readucă farmecul literaturii. Aşa cum copiii mici sunt păcăliţi de părinţi să mănânce alimentele sănătoase care nu le plac, aşa trebuie servite cărţile generaţiilor noi: într-un format uşor de digerat.

Dacă cititul clasic nu mai este apreciat, poate ascultatul este pe placul tinerilor care, chiar dacă au toate informaţiile de pe Internet la un click distanţă, trebuie să înţeleagă că niciun review despre iPhone nu le va oferi "hrana spirituală" pe care le-o poate oferi o carte bună.

În altă ordine de idei, dacă nu ai răbdare ori chef să citeşti o carte, fie un roman interesant, fie o lectură care se cere la şcoală, ia în considerare CARTILE AUDIO. Le poţi asculta la calculator sau, descărcându-le, le poţi lua cu tine şi le poţi asculta la player-ul MP3 sau pe telefon în metrou ori autobuz.

Audio book-urile au apărut din cauza lipsei de timp a oamenilor şi reprezintă un tool foarte puternic pentru dezvoltarea personală a fiecăruia. Sunt mii de audio book-uri gratuite în limba engleză, iar un simplu search pe Google vă poate confirma chestia asta.

Totusi nu sunt foarte multe site-uri de pe care poţi descărca aceste cărţi audio. Mă refer aici la cărţi citite în limba română. În schimb, unele dintre ele, oferă un număr mare de lecturi cerute de programa şcolară şi diverse alte romane sau chiar poveşti pentru copii.

Mai jos am pus o lista cu site-urile de pe care am luat sau pe care le-am descoperit :

Acest site nu oferă un număr foarte mare de cărţi. Sunt doar câteva zeci. În schimb, vei găsi aici numai autori renumiţi precum Agatha Christie, Charles Dickens, Alexandre Dumas, Mark Twain sau Jules Verne.
Toate cărţile de pe cartiaudio.eu sunt oferite gratuit. Site-ul funcţionează pe bază de voluntariat. Oricine se poate oferi să înregistreze cărţi audio care să fie la rândul lor publicate şi oferite gratuit.
Cărţile audio pot fi ascultate direct pe site sau descărcate pe calculator în format MP3. Fiecare capitol al unei cărţi este stocat într-un fişier separat. Cu alte cuvinte, pentru o carte cu opt capitole vei descărca opt fişiere în format MP3 (fără introducere).

Cu excepţia lui Jules Verne, pe audiocarti.eu vei găsi numai autori români. Nu sunt foarte mulţi, dar sunt nume importante. Printre aceştia Caragiale, Alecsandri şi Negruzzi.
La ora redactării acestui articol, pe audiocarti.eu erau publicate 56 de cărţi audio. Pentru a le putea accesa, trebuie să-ţi faci cont.

Cărţile audio disponibile pe acest site se adresează elevilor. Acestea sunt organizate pe clase, după programa şcolară.
Cărţile de pe carteaaudio.ro pot fi ascultate fără să-ţi faci cont. Există un player simplu din care poţi alege cartea dorită şi regla volumul. Dacă vei opta însă să-ţi creezi un cont, le vei putea şi descărca pe propriul calculator.

Ca şi celelalte site-uri, carteasonora.ro nu impresionează ca număr de cărţi disponibile. Vei găsi aici în principal poezie, basme, romane şi bancuri.
Ascultarea directă de pe site a cărţilor audio este gratuită. În schimb, dacă vrei să le descarci, va trebui să plăteşti. De asemenea, tot contra cost, le poţi comanda pe CD-uri audio.7. diverse carti audio comercializate de elefant.ro, din domenii variate: business, povesti, motivational, fictiune etc. 

8. diverse carti audio comercializate de emag.ro, cele mai multe fiind de fictiune


Cartile audio sunt un instrument excelent pentru educatie, pentru ca iti permit sa folosesti la maxim timpul pierdut in timpul navetei sau cand esti prins in circulatia rutiera din marile orase.

Va recomand sa incercati si voi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...