Cea mai potrivita zi

Ce faci atunci când te-ai săturat? Atunci când o voce interioară strigă: “Opreşte-te, aşa nu se mai poate!”

Prima dată încerci să te acomodezi cu gălăgia, dar, la un moment dat nu mai poţi să ignori acea voce şi decizi să faci ceva. Dar nu ştii ce. Nu ştii pe cine să întrebi şi de unde să începi. Dar hotărăşti că trebuie să se schimbe ceva în viaţa ta.

Ca răspuns la această intenţie, Universul va crea contextul potrivit, evenimentul potrivit, va aduce omul potrivit în viaţa ta, cursul, cartea potrivite pentru tine. Se va întâmpla “coincidenţa” potrivită ca tu să ştii cum să susţii această schimbare.

Acea voce nu este acolo să te înebunească, să te duca la pierzanie. Acea voce ţine cu tine şi nu îţi este străină. Ai urmat acea voce cu mare încredere în copilărie. Atunci doar te bucurai de ce era în faţa ta. Nu erai imbâcsit de atâtea percepţii pline de neputinţă despre Viaţă, Om şi Dumnezeu.

Acea voce a tot ridicat tonul ca tu să o auzi. Este vocea ta interioară, este vocea lui Dumnezeu. Nu, nu! Nu este cazul să te simţi mic. Este firesc ca Dumnezeu să vorbească cu tine. Viaţa este despre tine, Tu eşti Creaţia Lui, de ce nu ar vorbi cu tine? Fiind creaţia lui Dumnezeu înseamnă că aveţi un limbaj comun şi o conexiune absolut firească.

Învaţă să asculţi această voce, învaţă să o urmezi. Oare astăzi ce răspuns ai primit? Oare astăzi ce modalitate a folosit Dumnezeu ca răspuns la intenţia ta de schimbare? Să fie vocea ta interioară, să fie un eveniment, să fie un articol despre care simţi că cineva l-a scris parcă special pentru tine?


Tu ştii, tu simţi, tu alegi în ce să crezi. Dumnezeu îţi atinge viaţa în fiecare zi pentru că Tot Ceea Ce Este nu poate să aibă altă origine decât Dumnezeu. Tu nu poţi să ai altă origine decât Dumnezeu. Şi Dumnezeu nu poate fi în altă parte decât în Viaţa ta.

Alegi să crezi asta? Sunt câţiva paşi prin care poţi ajunge la această credinţă. Nu este un drum nici uşor, nici greu, este doar un drum firesc, şi tot ceea ce este firesc, tu poţi face. Tot ceea ce este în Natura ta Divină poţi face şi este susţinut. Doar atunci când lucrezi împotriva ta, întâmpini greutăţi. Şi nu este bine că se întâmplă asta?


Hai, azi este ziua cea mai potrivită să crezi. Astăzi este ziua cea mai potrivită să alegi. Astăzi este ziua cea mai potrivită să vorbeşti cu Dumnezeu.

Caută, cunoaşte, deschide-te. Peste tot în jurul tău Dumnezeu este şi te aşteaptă. Da, pe tine, de ce Tu nu ai fi potrivit pentru o conversaţie cu Dumnezeu? Fără Tine, nimic nu este complet.


Lasă prostiile care spun că eşti mic. Este foarte simplu: dacă Dumnezeu a făcut lumea şi pe noi din El însuşi, cine putem fi Eu şi Tu?

Fii Binecuvântat în această zi atât de potrivită pentru alegeri.

Viata ti-a servit o lamaie?

Ei, si ce? Nu ai decat sa faci din ea o limonada!

Biblioteca METROPOLITANA din Bucuresti.... scanata !


In permanenta mea cautare de carti electronice, am descoperit o noua sursa- o intreaga biblioteca digitala.

Pentru "devoratorii"/"doritorii" de ebook-uri, iata despre ce e vorba:

  "In 2011, ca urmare a celui mai ambitios proiect de digitizare la nivel national, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a lansat dacoromanica.ro, cea mai importanta biblioteca digitala romaneasca accesibila gratuit pe internet, oferind utilizatorilor trei milioane de pagini de carte scanate.In urma cu cativa ani, Biblioteca Metropolitana Bucuresti a demarat, sub conducerea d-lui dr. Florin Rotaru, activ promotor al modernizarii bibliotecilor romanesti, un proiect ambitios de digitizare a patrimoniului cultural romanesc de carte veche si de creare a unei biblioteci virtuale deschise, accesibila tuturor utilizatorilor.Portalul DacoRomanica isi propune sa devina un veritabil centru virtual al pastrarii si dezvoltarii culturii romanesti, reprezantand un instrument vital in serviciul retelelor de cooperare nationala si internationala. Biblioteca virtuala este dezvoltata permanent, fiind in prezent singura biblioteca digitala profesionala din Romania, conceputa pentru a raspunde provocarilor Mileniului III si pentru a deveni partener in Biblioteca Virtuala Europeana (EUROPEANA). Portalul DacoRomanica ofera acces la documente tiparite, fisiere audio si video din domenii multiple - economie, societate, religie, literatura, stiinte, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistica, arta, divertisment, tehnica, medicina. 

Veti gasiti lucruri deosebite. 3 milioane de pagini de carte scanata romaneasca!!!
  Dacoromanica.ro - cea mai importanta biblioteca digitala romaneasca."

ENJOY !

S-a deschis Biblioteca Nationala!

De cand aşteptam să se deschidă, mă bucur că se întâmplă ACUM !!!!!!!!!

Inaugurată în decembrie anul trecut, Biblioteca Naţională a fost deschisă publicului astăzi, cu o serie de evenimente, precum piese de teatru, conferinţe şi concerte.
 
De fapt ce se întâmplă aici? Accesul la carte este democratic şi cu o selecţie implicită, este egalitar, pentru că toţi pot veni, solicita şi obţine, şi este participativ - o bibliotecă nu poate exista fără cititorii săi .

”Vom avea posibilitatea de a accesa orice carte de pe internet, dar vom avea posibilitatea să venim în bibliotecă sau să ne aşezăm seara acasă, lângă un vin, lângă un tutun, lângă un coniac şi atunci sigur că vom lua cartea în mână, şi nu hi-tech-ul sau laptopul”

"Nu vă trebuie decât buletinul, atât", e fermă o bibliotecară care face muncă de ghid. Noul sediu de pe bulevardul Unirii numărul 22 e impunător, are o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, în care sunt 14 săli de lectură, şase săli de conferinţe şi o aulă de 400 de locuri. În următoarea perioadă vor mai fi o cafenea şi chiar un restaurant.



La parter şi mezanin sunt expoziţii de artă: tablouri, icoane pe sticlă, desene făcute de copii şi instalaţii. În atrium ţine un discurs Ion Luca Caragiale. 

"E o hologramă, un actor care a reprodus un text al celebrului dramaturg şi pentru a realiza acest efect ne ajutăm de un proiector. Ne gândim să facem şi alte astfel de proiecte la Biblioteca Naţională, cu alţi scriitori", spune o domnişoară, reprezentantă a unei firme de tehnologie colaboratoare cu Biblioteca.

Tot la mezanin, în partea dreaptă, mai mulţi cititori caută titluri şi articole în cataloagele sistematice şi alfabetice. "În scurt timp vor veni şi computerele şi se vor face căutări şi prin intermdeiul softului", explică bibliotecara Marina. 

De aici, după ce au găsit autorul sau articolul pe care vor să-l citească merg la etaj, la sala de lectură. Mai întâi sunt zonele "open space". "Aici pot veni cititorii cu cărţi de acasă, se pot conecta la internet, care arată exact ca cele din sala de lectură, doar că spaţiul e deschis", explică o blibliotecară. 

În sala de lectură e o linişte deplină. "Se completează un buletin de cerere de carte, îl punem aici şi tot aici vine cartea sau documentul", arată spre liftul de cărţi bibliotecara Ana Paruja. 

În toată biblioteca sunt 12 milioane de documente, împărţite în patru categorii de colecţii: depozit legal, colecţia active contemporane, colecţia destructurate şi colecţii speciale. 

"Dintre documentele care încă nu au ajuns sunt cele speciale. Sunt publicaţiile muzicale şi presa interbelică, celalte urmează să fie aduse." directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Târziman 

Mândria bibliotecarilor români 

Bibliotecarii au muncit şi weekend-urile pentru a-şi vedea visul cu ochii, inaugurarea unui "templul al cărţii" în România. Nu s-a dat înapoi de la niciun fel de muncă, au dat cu mopul, au spălat geamurile şi au şters mesele până au prins luciu. 

"Foarte mulţi bibliotecari din ţară au venit la deschiderea de astăzi. De exemplu, cei din Buzău sunt veniţi toţi, chiar şi cei de la comune. Sper să fie într-un ceas bun şi să mergem pe un drum corect", spune încântată şefa Bibliotecii Naţionale, Elena Târziman. 

Sălile de lectură sunt spaţioase şi inundate de lumină, poziţionate la extremele clădirii, acolo unde sunt geamuri foarte mari.


 "Putem găsi toate documentele şi cărţile într-un singur loc. E excelent!" 

ENJOY!

Literatura pentru generatia grabita

Pentru mulţi tineri cititul nu mai este o ocupaţie la modă. Nu e cool, pur şi simplu. Jocurile şi Internetul sunt mult mai interesante şi mai captivante pentru noile generaţii. Nu că jocurile şi Internetul servite moderat ar fi un lucru rău. Este însă un lucru rău să-ţi refuzi porţia de cultură, necitind.

La vremuri noi, tehnologii noi sau, altfel spus, generaţiile noi au nevoie de atracţii noi. Au nevoie de forme care să readucă farmecul literaturii. Aşa cum copiii mici sunt păcăliţi de părinţi să mănânce alimentele sănătoase care nu le plac, aşa trebuie servite cărţile generaţiilor noi: într-un format uşor de digerat.

Dacă cititul clasic nu mai este apreciat, poate ascultatul este pe placul tinerilor care, chiar dacă au toate informaţiile de pe Internet la un click distanţă, trebuie să înţeleagă că niciun review despre iPhone nu le va oferi "hrana spirituală" pe care le-o poate oferi o carte bună.

În altă ordine de idei, dacă nu ai răbdare ori chef să citeşti o carte, fie un roman interesant, fie o lectură care se cere la şcoală, ia în considerare CARTILE AUDIO. Le poţi asculta la calculator sau, descărcându-le, le poţi lua cu tine şi le poţi asculta la player-ul MP3 sau pe telefon în metrou ori autobuz.

Audio book-urile au apărut din cauza lipsei de timp a oamenilor şi reprezintă un tool foarte puternic pentru dezvoltarea personală a fiecăruia. Sunt mii de audio book-uri gratuite în limba engleză, iar un simplu search pe Google vă poate confirma chestia asta.

Totusi nu sunt foarte multe site-uri de pe care poţi descărca aceste cărţi audio. Mă refer aici la cărţi citite în limba română. În schimb, unele dintre ele, oferă un număr mare de lecturi cerute de programa şcolară şi diverse alte romane sau chiar poveşti pentru copii.

Mai jos am pus o lista cu site-urile de pe care am luat sau pe care le-am descoperit :

Acest site nu oferă un număr foarte mare de cărţi. Sunt doar câteva zeci. În schimb, vei găsi aici numai autori renumiţi precum Agatha Christie, Charles Dickens, Alexandre Dumas, Mark Twain sau Jules Verne.
Toate cărţile de pe cartiaudio.eu sunt oferite gratuit. Site-ul funcţionează pe bază de voluntariat. Oricine se poate oferi să înregistreze cărţi audio care să fie la rândul lor publicate şi oferite gratuit.
Cărţile audio pot fi ascultate direct pe site sau descărcate pe calculator în format MP3. Fiecare capitol al unei cărţi este stocat într-un fişier separat. Cu alte cuvinte, pentru o carte cu opt capitole vei descărca opt fişiere în format MP3 (fără introducere).

Cu excepţia lui Jules Verne, pe audiocarti.eu vei găsi numai autori români. Nu sunt foarte mulţi, dar sunt nume importante. Printre aceştia Caragiale, Alecsandri şi Negruzzi.
La ora redactării acestui articol, pe audiocarti.eu erau publicate 56 de cărţi audio. Pentru a le putea accesa, trebuie să-ţi faci cont.

Cărţile audio disponibile pe acest site se adresează elevilor. Acestea sunt organizate pe clase, după programa şcolară.
Cărţile de pe carteaaudio.ro pot fi ascultate fără să-ţi faci cont. Există un player simplu din care poţi alege cartea dorită şi regla volumul. Dacă vei opta însă să-ţi creezi un cont, le vei putea şi descărca pe propriul calculator.

Ca şi celelalte site-uri, carteasonora.ro nu impresionează ca număr de cărţi disponibile. Vei găsi aici în principal poezie, basme, romane şi bancuri.
Ascultarea directă de pe site a cărţilor audio este gratuită. În schimb, dacă vrei să le descarci, va trebui să plăteşti. De asemenea, tot contra cost, le poţi comanda pe CD-uri audio.



7. diverse carti audio comercializate de elefant.ro, din domenii variate: business, povesti, motivational, fictiune etc. 

8. diverse carti audio comercializate de emag.ro, cele mai multe fiind de fictiune






Cartile audio sunt un instrument excelent pentru educatie, pentru ca iti permit sa folosesti la maxim timpul pierdut in timpul navetei sau cand esti prins in circulatia rutiera din marile orase.

Va recomand sa incercati si voi!

O plimbare pe faleza...

Povestea cazinoului din Constanta 

spusa de Doina Pauleanu 


Doina Pauleanu, critic de arta si in acelasi timp directoarea Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului, o istorie plina de farmec: 'Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra', pe care va invit sa o descoperiti. 

Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra 
 Faleza orasului Constanta este unul dintre cele mai magice locuri din Dobrogea. O stim cu totii, indragostitii de Marea Neagra. Am trait adesea, revederea cu marea cea draga pe faleza din apropierea portului. Locurile poarta cu ele istorii personale, istorii ale oamenilor, energia tuturor celor care le-au vizitat. 

 Cazinoul constantean domina prin structura sa arhitecturala malul marii si de cate ori oare, nu ne-am asezat pe treptele sale, pentru a imortaliza momente.

 Situata in apropierea orasului vechi, faleza constanteana este un loc plin de farmec atat pentru locuitorii orasului, cat si pentru turisti. De aceea, avem nevoie de povestea acestor locuri, avem nevoie sa le cunoastem adevarata valoare si sa ne extragem seva cunoasterii… iar cand plecam sa fim mai bogati. 

Nu cu foarte mult timp in urma, criticul de arta Doina Pauleanu, directoarea Muzeului de Arta din Constanta, a lansat o carte unica in Romania, monografia cladirii simbol a orasului  – Cazinoul.

Cu ajutorul interviului de mai jos va invit sa facem o plimbare pe faleza Constantei, acum, cand privelistea marina este cu adevarat plina de farmec…

Ce importanta are cladirea Cazinoului pentru orasul Constanta?

Doina Pauleanu: Cazinoul este emblema Constantei, iar argumente pentru un asemenea statut privilegiat pot fi furnizate de:
  • amplasarea sa – un promontoriu gandit impreuna cu faleza, ambele construite artificial, cu incepere din 1903 (faza de proiect) pentru plimbare, delectare, contemplare; este inconjurata din trei parti de mare si legata de oras printr-un parc amenajat cu acelasi prilej; este locul unde uscatul se sfarseste, este capat de perspectiva – deoarece tarmul coboara in panta pana la nivelul falezei si loc al jonctiunii dintre tarm si mare, ce parca si-l disputa; 
  • arhitectura – edificiul este ridicat in stil Art Nouveau sau 1900 chiar in perioada de inflorire a acestui curent international, care se bucura in prezent de o larga apreciere
  • perioada sa de edificare: 1903 – 1910 (edificiul este inaugurat la 15 august) coincide cu o etapa fasta din istoria umanitatii, de inflorire a culturii si civilizatiei, a stiintei si tehnicii, a mestesugurilor si artelor, numita La belle époque; sfarsitul epocii arunca omenirea in tragedia primului razboi mondial;
  • loc de confluenta intre Orient si Occident (tara noastra isi dobandeste independenta in 1877, in urma razboiului purtat cu Imperiul Otoman, iar provincia istorica Dobrogea revine in granitele statului roman doar ca o consecinta a victoriei repurtate), Constanta a optat decis in favoarea europenismului, iar un domeniu al acestor optiuni identitare l-a constituit tocmai arhitectura de inspiratie franceza.

Ce imbold ati avut atunci cand v-ati decis sa realizati o monografie a acestei cladiri?

Doina Pauleanu: Aceasta monografie este un exercitiu de admiratie fata de eforturile regalitatii si ale edililor acestei perioade de a transforma o burgada turceasca intr-un oras modern, cu functii portuare si balneo-climaterice, iar imboldul de a scrie s-a datorat stralucirii de odinioara a edificiului, care se cerea pusa in valoare, dar si zecilor de documente inedite si informatii pe care le-am descoperit in arhive si presa timpului; am scris mai multe carti despre Constanta intr-un demers singular, care mi-a conferit privilegiul pionieratului.

Cum este structurata cartea pe care ati scris-o?

Doina Pauleanu: Este structurata pe capitole, dedicate celor trei cladiri cu functii de cazinou date in folosinta succesiv in 1880, 1892 si 1910, edililor si arhitectilor, disputelor de epoca, balurilor, spectacolelor si jocurilor de noroc, antreprenorilor, victimelor si castigatorilor, deci micii istorii, cu oamenii, faptele, visele, iluziile sau sperantele lor.

Ce fel de perioada istorica marca portul maritim Constanta atunci cand a fost construit cazinoul?


Doina Pauleanu: Era, de fapt, perioada de constructie a portului modern, terminat tot la sfarsitul acestei decade si i se datoreaza in mare parte; daca nu ar fi existat priceperea tehnica si utilajele folosite la constructia portului, faleza si promontoriul cazinoului nu s-ar fi putut construi, sau ar fi depasit orice previziune bugetara; Anghel Saligny a proiectat nu numai portul (mai inainte chiar podul de peste Dunare care a legat Dobrogea de tara), ci si faleza cu promontoriul sau (din punct de vedere tehnic, ideea lui Saligny a fost pusa in opera de colectivul pe care l-a condus multa vreme).

In ce stil arhitectural se incadreaza cladirea Cazinoului?

Doina Pauleanu: In stilul Art Nouveau, deprins de arhitectul Daniel Renard in perioada studiilor sale la Paris.

Cine era arhitectul care a creat-o?

Doina Pauleanu: Era un tanar de 32 ani care locuia pe atunci la Constanta; tatal sau era elvetian, iar mama romanca; echipa Scarlat Varnav – prefect, Cristea Georgescu – primar i-a incredintat anterior coordonarea unui proiect dificil: constructia celor trei palate – administrativ (prefectura), regal si de justitie; achitandu-se cu profesionalism de aceasta sarcina, i s-a incredintat comanda planurilor cazinoului, desi a avut contracandidati seriosi in persoana lui Dimitrie Maimarolu, iar apoi (la schimbarea orientarii politice: liberalii sunt inlocuiti de conservatori) a marelui arhitect Petre Antonescu. Daniel Renard a fost socotit creatorul unei singure opere – cu statut de capodopera – cazinoul; cercetarile de arhiva ne-au permis identificarea altor constructii proiectate de acesta la Constanta, Bucuresti si Focsani.

Ce dificultati au intampinat sustinatorii existentei acestei cladiri si cum au reusit sa le depaseasca?

Doina Pauleanu: Dificultatile au pe masura proiectului, legate de contextul politic, de costurile care au depasit cu mult estimarile initiale, de noutatea socanta a arhitecturii, iar apoi de introducerea jocurilor de noroc si concesionarea cazinoului, criticate furibund o lunga perioada.

Cand a fost inaugurat cazinoul si care era destinatia sa?

Doina Pauleanu: Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, de Sf. Maria si Ziua Marinei, iar destinatia rezulta din chiar titulatura cladirii: spatiu de relaxare si distractie intr-o statiune balneara. Introducerea jocurilor de noroc a avut loc in anul urmator si a avut drept cauza, lipsa de rentabilitate a cazinoului; chiria spectacolelor, bufetului, balurilor si a altor activitati recreative sau filantropice nu acoperea nici macar cheltuielile de functionare.

Daca ar fi sa ne intoarcem in timp, ce fel de distractii si modalitati de petrecere a timpului liber ne-ar fi asteptat la Cazino? Cum ar fi aratat o serata pe terasa cazinoului?

 
Doina Pauleanu: Intoarcerea in timp inseamna, dupa 1912, cand cazinoul este concesionat Societatii Marilor Stabilimente si condus de baronul Edgard de Marçay, eleganta, fast, notorietate; viata sa se desfasoara pe mai multe paliere: ziua se sustin conferinte, seminarii, dezbateri; seara se desfasoara spectacole de teatru, opera, baluri, se danseaza, se flirteaza, se converseaza; pe terasa cazinoului si intr-o zona a parterului este amenajat un restaurant luxos, scump si pretentios, cu personal stilat si subtire; noaptea se joaca ruleta, bacara, bula, chemin de fer, se castiga si se pierd averi, se etaleaza ultimele creatii vestimentare, se desfasoara spectacole de cabaret, apar femeile lipsite de prejudecati.

Este important sa cunoastem istoria unei cladiri asemeni Cazinoului?

Doina Pauleanu: Istoria cazinoului este, pentru o lunga perioada, o trecere in revista a boemei si loisir-ului romanesc, a unor etape care inseamna modernizarea structurilor unei societati abia iesite din orientalismul perioadei medievale. Abandonul functiilor initiale ale cazinoului (savarsit imediat inainte si dupa cel de-al doilea razboi mondial) inseamna abandonul unui mod de viata si a unei lumi. Este si motivul pentru care inchei istoria cladirii odata cu sfarsitul societatii care o cladise ca simbolul ei stralucitor.

Puteti sa ne povestiti o scurta anecdota legata de istoria Cazinoului si pe care dumneavoastra ati descoperit-o in timpul cercetarii pe care ati facut-o pentru realizarea acestei monografii?

Doina Pauleanu: O serie de anecdote sunt legate de aparitia la cazinou a Mitei Biciclista, care produce indignare prin toalete, emancipare, viata de noapte, aparitii incredibile pe plaja sau la masa de baccara; am trecut in revista dueluri, sinucideri, acuze violente, tristeti fara masura, trisori si trisati, impiegati sau aristocrati.

  
Aveti o amintire proprie legata de Cazinoul constantean si plimbarile lungi de pe Faleza? 

Doina Pauleanu: Imi amintesc marea inghetata, turturii translucizi care atarnau amenintator de pe elementele decorative ale cladirii si uneau barele bine cunoscutului grilaj catre mare, apa care misca parelnic straturi de ghiata in departari, senzatia de libertate pe care am avut-o umbland pe ape in imediata apropiere a cazinoului, care stralucea in soarele hibernal.

Daca vreti sa achizitionati frumosul volum dedicat istoriei cazinoului din Constanta scris de catre istoricul si criticul de arta Doina Pauleanu, o puteti face contactand Muzeul de Arta Constanta la numerele de telefon 0241-617012, 0722 - 921908. 



 un material de Iulia Sima

Vinerea Mare (Denia Prohodului)

Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii, in care a fost rastignit Iisus Hristos. 
In toate bisericile ortodoxe este singura zi in care nu se oficiaza slujba Liturghiei. Liturghia inseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceeasi zi. In schimb, se oficiaza Denia Prohodului. 
Credinciosii trec pe sub masa plina cu flori, care simbolizeaza catafalcul Mantuitorului. Pe aceasta se asaza o fata de masa infatisand punerea in mormant a lui Iisus (Epitaf), Evanghelia si Crucea. 
La final, preotii canta Prohodul Domnului. Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea Domnului. La sate, Denia Prohodului se mai numeste Denia Tinerilor, pentru ca batranii trec mai greu pe sub masa. 
Anumite activitati sunt oprite cu desavarsire in Vinerea Mare, fiindca au contribuit la adancirea chinurilor lui Iisus. Nu se consuma urzici si nici otet, pentru ca Lui i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit, nu se lucreaza nimic, pentru ca totul "va seca", nu se framanta si nu se coace paine, ca sa nu se arda mainile Maicii Domnului, aflata in durere si in rugaciune. 
In schimb, se rosesc ouale, pentru ca atunci a curs sangele lui Iisus, si se inconjoara casa de trei ori cu lumanarea adusa de la slujba Prohodului, spre a o feri de boli, de trasnet si de foc. In Vinerea Mare, dupa datina, se tine post negru - nu se mananca si nu se bea nimic toata ziua. 
Numita si Vinerea Seaca, in aceasta zi nu se spala rufe, nu se coase si nu se sacrifica pasari sau animale; cine face vreun rau semenului sau, se spune ca va fi pedepsit inzecit pentru fapta sa. 
In unele zone ale tarii se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animalele salbatice, de trasnete, boli si daunatori. De asemenea, exista traditia ca daca ploua, va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul. 

Pentru cei interesati, Catisma a saptesprezecea - starile Prohodului, vi le ofer in format pdf.

Download de  AICI .

Joia Patimilor


Denia celor 12 Evanghelii si scoaterea Sfintei Cruci

Joia din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii, are loc dupa citirea Evangheliei a V a, atunci cand preotul spune: "Astazi S-a spanzurat pe lemn Cel Ce a intins pamantul pe ape". Sfanta Cruce ramane in mijlocul bisericii pana vineri, cand este readusa in Sfantul Altar.
La Ierusalim, incepand cu orele 16.00, se face o procesiune cu Sfanta Cruce. Procesiunea incepe de la Pretoriu si se termina la Sfantul Mormant. Credinciosii strabat drumul pe care Mantuitorul a purtat Crucea Rastignirii.

Joia Patimilor - scoaterea Sfantului Agnet pentru impartasirea bolnavilor
In Joia Mare, in cadrul Proscomidiei, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie din ziua respectiva, se mai scoate inca un Agnet, care se sfinteste impreuna cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

Joia Patimilor - sfintirea Sfantului si Marelui Mir
Joia Patimilor este si ziua in care are loc sfintirea Sfantului si Marelui Mir, materia sfintita care se foloseste la Taina Mirungerii, sfintirea bisericilor, sfintirea altarelor, a antimiselor si pentru reprimirea in Ortodoxie a celor cazuti de la dreapta credinta. Mentionam ca sfintirea Sfantului si Marelui Mir nu se savarseste in Joia Patimilor fiecarui an, ci doar atunci cand se constata ca nu mai exista Mir pentru un an de zile.
In Joia din Saptamana Sfintelor Patimi, praznuim spalarea picioarelor ucenicilor de catre Hristos, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul Patimilor prin vinderea Domnului.

Spalarea picioarelor ucenicilor
In amintirea spalarii picioarelor Apostolilor de catre Hristos, exista obiceiul ca in Joia din Saptamana Patimilor, in unele manastiri, staretul sa spele picioarele a doisprezece din vietuitorii manastirii pe care o conduce.
In Israel, ceremonia spalarii picioarelor, se oficiaza pe un podium ridicat in curtea Sfantului Mormant. Acolo, dupa savarsirea Sfintei Liturghii, patriarhul spala picioarele a doisprezece episcopi. Interesant este ca in jurnalul lui Necolae Ses, un pelerin in Tara Sfanta in anul 1870, se mentioneaza ca la Ierusalim, tuturor pelerinilor le erau spalate picioarele de catre monahi. Cei care participau la acest ritual, primeau un fel de "certificat de inchinator la Locurile Sfinte".
Spalarea picioarelor ucenicilor este o invitatie la smerenie, slujire, daruire pentru ceilalti pana la jertfa.

Cina cea de Taina si instituirea Sfintei Euharistii
In cadrul Cinei de Taina a fost instituita Sfanta Euharistie. Facem precizarea ca pentru poporul evreu Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la libertate. In amintirea acestui eveniment, fiecare familie iudaica sacrifica un miel si-l mananca cu azima (paine nedospita, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca) si ierburi amare. Azima este simbolul robiei, al mizeriei indurate ca robi, iar ierburile amare semnifica viata petrecuta de israeliti in timpul robiei egiptene.
Mielul jertfit si mancat de evrei cand serbau Pastile, era o prefigurare a lui Hristos, Mielului lui Dumnezeu Care ridica pacatele lumii (Iesirea 12, 46) si Se ofera ca hrana pentru viata vesnica.
La aceasta Cina, Mantuitorul Se daruieste pe Sine sub chipul painii si al vinului. S-a daruit si continua sa Se daruiasca in cadrul fiecarei Liturghii.

Rugaciunea din gradina Ghetsimani
In gradina Ghetsimani, Mantuitorul supune vointa Sa omeneasca celei dumnezeieisti. Acest lucru reiese din cuvintele: "Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta, insa nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiesti" (Matei 26, 39). Este momentul in care "Iisus s-a cununat in duh cu moartea", dupa cum marturiseste parintele Staniloae. Prin ambele vointe Hristos a dorit mantuirea noastra: prin cea dumnezeiasca binevoind impreuna cu Tatal si cu Duhul , iar prin cea omeneasca facandu-Se ascultator Tatalui. Asa a indreptat firea noastra in Sine si prin ea si pe cea din noi.
Ceea ce s-a petrecut in acea noapte la Ghetsimani, ramane pentru noi model si putere spre izbavire. Dupa cum Hristos a intarit vointa omeneasca in directia celor dorite de Dumnezeu, asa se intampla si cu cei care cer cu credinta "faca-Se voia Ta precum in cer asa si pe pamant".

Miercurea Mare - Tradarea lui Iuda


1. In aceasta saptamana urmeaza pasii Domnului Hristos, si fii mereu alaturi Lui, spre deosebire de judecatorii si chinuitorii Lui. Si iubeste-l cu toata inima ta.
2. Muta-te duhovniceste in acele zile si in acele intamplari, si saruta-i poala si manecile vesmintelor, nu indeparta inima ta de la El. Cand ii auzi pe prigonitorii Lui cum soptesc: "Vinovat e," tu strigale in urechi: "Drept e!" Iubeste-l pe Cel ce te iubeste, cu toata inima ta!
3. Cand Evreii Il palmuiesc, tu intinde mana ta in aparare si primeste palma in locul Lui. Cand Il scuipa, tu spune: Scuipatorilor, ce veti arunca unii altora in fata, daca asupra Lui folositi tot scuipatul vostru, toata alcatuirea voastra?
4. Cand Pilat Il intreaba pe tacutul Domn: Ce este adevarul?, tu marturiseste si spune: Iata, El este Adevarul dumnezeiesc viu si intrupat. Cand ostasii Romani Il biciuiesc, tu stai langa El si spune fiarelor: Fiii lupoaicei, vesnici purtatori de moarte, nu biciuiti pe Mielul lui Dumnezeu cel purtator de viata, Care da viata imparatiei voastre a mortii.
5. Mergi dupa El pe Calea Patimilor, si poarta crucea Lui impreuna cu Simon Kirineanul, si impreuna cu fericita Veronica sterge-i fata de praf si sange, si impreuna cu Mironositele plangi si umezeste-i buzele uscate cu un pahar de apa rece, si racoreste-i fruntea infierbantata. Daruieste-i intreaga inima ta si iubeste-l cu toata inima ta in ceasurile umilintei Lui.
6. Cand auzi lovitura ciocanului asupra preacinstitelor Sale maini, tu striga: Au! Cand sant batute cuiele in preacinstitele Sale picioare, tu iarasi vaita-te, ca si cum fierul s’ar infige in trupul tau.
7. Inchina-te Preasfintei Sale Maici si saruta poala si manecile vesmintelor sale. Nu-i spune nimic. Nu o intreba nimic. Inchina-te inca o data sfintei sale dureri. Si inca o data sfintei sale taceri. Spune in sineti: Preacinstita Maica, si eu Il iubesc cu toata inima mea.
8. Scoate inima ta si pune-o in trupul Sau si uita de sine. Fii in El si rabda ce rabda El si cu totul sa mori pentru sine. Mori inaintea Lui.
9. Cand Iosif si Nicodim Il pogoara in mormant, tu cauta sa fii impreuna cu El in mormant. Inchipuieti ca nu esti viu in aceasta lume. Ca o umbra sa stai undeva aproape de mormant, si viata ta sa o privesti ca fiind in mormant. Si iti va fi dulce, foarte dulce, moartea cu El si intru El.
10. Oare cu cat mai dulce va fi invierea cu El si intru El, cand a treia zi te vor lumina ingerii la mormant?! Ostenii Imparatului merg inaintea Imparatului, fetele lor-s ca fulgere arzatoare, iar vesmintele albe-s ca zapada. Iar cand ingerii lui Dumnezeu vor lumina in intunericul Golgothei si in intunericul sufletului tau, atunci te vei simti ca un om nou.
11. Si cand, tremurand, vei privi Minunea Minunilor, si nu vei stii daca sa te ascunzi sau sa fugi sau sa i te arati, iata, El intaiul se va apropia de tine si ca pe Maria te va chema dupa nume. Iar cand El te va numi prin glasul Lui, ca printr-un fir electric va intra in tine un nou curent, o noua viata, o noua putere. Si El iti va intoarce inima ta, ti-o va da si pe a Lui. Si tu, tremurand, vei cadea la picioarele Lui si, printre suspine, vei striga precum Thoma: Domnul Meu si Dumnezeul Meu, slava Tie!

Binecuvantati pre cei ce blestema pre voi, si va rugati pentru cei ce fac voua necaz. (Luca 6, 28)
Si nu judecati, si nu va veti judeca; nu osanditi, si nu va veti osandi, iertati si vi se va ierta. (Luca 6, 37)
Omul cel bun, din vistieria cea buna a inimii sale scoate cele bune; si omul cel rau, din visteria cea rea a inimii sale scoate cele rele; ca din prisosinta inimii graieste gura lui. (Luca 6, 45)
Ca nu au trimes Dumnezeu pre Fiul sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca lumea prin el. (Ioan 3, 17)
Uraciunea aduce cearta, iar dragostea acopera toate gresalele. (Pilde 10, 12)

Saptamana Patimilor


Perioada cea mai incarcata de semnificatii teologice din cursul unui an bisericesc, marcata de lucrarea mantuitoare savarsita de catre Iisus Hristos, este asa-numita Saptamana a Patimilor, care urmeaza postului de patruzeci de zile.

Saptamana Mare, Saptamana Patimilor, este cea de-a treia parte a Triodului. Prima parte este alcatuita din cele 3 saptamani pregatitoare pentru Postul Mare, apoi cinstita patruzecime (postul de 40 de zile). Sfantul Ioan Gura de Aur zice: „In zilele acestea s-a risipit imparatia iadului, s-a omorat moartea, s-a biruit pacatul, s-a ridicat blestemul si s-a deschis raiul. Peretele cel de mijloc al vrajbei dintre om si Dumnezeu s-a surpat si cele ceresti s-au unit cu cele pamantesti”.

Fiecare din cele sase zile, la care ne referim, are o insemnatate deosebita in sirul desfasurarii evenimentelor. 

Primele trei zile din aceasta saptamana ne pregatesc pentru Sfintele Patimi si au randuieli de slujbe asemanatoare. Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul cu metanii, Liturghia darurilor mai inainte sfintite si citirea psaltirii dupa Randuiala Postului Mare, le intalnim in aceste trei zile. Pe langa acestea la Ceasurile 3, 6 si 9 se citesc „stalpii”, adica primele trei Evanghelii in intregime si treisprezece capitole din Evanghelia dupa Ioan. Ni se pune inainte toata viata si invatatura Domnului Hristos, pentru a intelege mai bine lucrarea de rascumparare si negraita dragoste pentru noi, dragoste care culmineaza in Sfintele Patimi.

Evangheliile care se citesc la Deniile din aceasta saptamana ne aduc aminte de cele din urma invataturi ale Domnului, in centrul carora se afla veghea in asteptarea celei de a doua veniri.

In Sfanta si Marea Joi, pericopele evanghelice ne relateaza episodul Cinei celei de Taina, cand Hristos a intemeiat Sfanta Taina a Impartasaniei, impartind ucenicilor trupul si sangele Sau, sub forma paini si a vinului. In aceasta zi, in toate bisericile se savarseste slujba numita „Denia celor douasprezece Evanghelii”.

Sfanta si Marea Vineri este ziua rastignirii Mantuitorului, ziua in care prin patimile si prin moartea Sa, Hristos arata deplina ascultare si smerenie fata de Tatal, dar mai presus de toate, in aceasta Vineri, se arata marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni. Cel fara de patima S-a aratat patimitor si prin moartea Sa a izvorat oamenilor nemurire. In aceasta zi indoliata se savarseste slujba Prohodului Domnului, in al carui ritual este inclusa inconjurarea bisericii, care simbolizeaza mormantul Mantuitorului

Sambata Mare este ziua pogorari lui Hristos la iad, de unde va avea sa-i scoata pe Adam si pe toti ceilalti drepti care au murit cu nadejdea venirii Izbavitorului. Pentru aceasta sambata este, in mod obisnuit, randuita pentru pomenirea celor adormiti. Chiar si in acest moment, in care aparent moartea a biruit, Hristos Isi arata puterea Sa prin faptul ca este „ in mormant cu trupul, in iad cu sufletul, ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe scaun impreuna cu Tatal si cu Duhul, toate umplandu-le, El, Cel necuprins”.

Se cuvine ca, in aceasta perioada, pregatirea noastra pentru Marele Praznic al Invierii Domnului sa se rasfranga cu preponderenta spre suflet si nu spre trup, sa ne luptam si sa nu lasam grijile materiale sa ne fure din inimi curatia si bucuria duhovniceasca a acestor Sfinte Zile.


Colectie de SMS-uri, mesaje, poezii si urari de Paste

Asa cum si de Craciun am reusit sa strang o colectie de cateva mesaje numai bune de trimis prin SMS, e-mail sau pe o felicitare, prietenilor, iubitei, iubitului, familiei si apropiatilor, iata ca si pentru Sfintele Sarbatori de Paste va impartasesc o intreaga lista:
  • Bucuria vine din lucruri marunte. Linistea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecaruia. Paste Fericit!
  • Ou inrosit, miel rumenit, cozonac marit, Paste fericit! Fie ca aceasta sarbatoare sa va aduca multa nadejde si pace in viata.
  • Mireasma Sarbatorilor Pascale sa fie un moment unic de intoarcere spre pietate, armonie, speranta, toleranta, evlavie. HRISTOS A INVIAT! 
  • Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa reverse asupra voastra sanatate, belsug si bucurii, iar Lumina din Noaptea Sfanta sa va ridice sufletele spre noi trepte spirituale si sa va insoteasca pasii pe drumul vietii.
  • Paste fericit, luminos, bucurii si sperante implinite. Hristos a Inviat!
  • Fie ca Sfintele Pasti sa va lumineze sufletul si casa, sa va aduca numai bucurie si sanatate, iar Dumnezeu sa va aiba in paza!
  • Fie ca prin miracolul Invierii sa primiti partea de duhovnicie, care sa creasca pacea interioara, puterea faptei intru adevar si desavarsire.
  • Fie ca Lumina sfanta si tainica a Momentului Invierii Mantuitorului, sa va arata Calea trezirii sufletului si a inDumnezeirii !
  • Fie ca Lumina Divina a Sfintelor Paste sa iti aduca tot ceea ce poate fi mai bun pe lume, Bunul Iisus prin jertfa lui sa-ti fie alaturi toata viata, mereu viu in sufletul fiecaruia si astfel vom trai vesnic! Hristos a-nviat!
  • Anul acesta iepurasul sa vina la tine incarcat cu bunatati si sa nu uite sa iti dea si plicul cu cei o suta de pupici de la mine.
  • Poate distanta sa ne tina departe unul de celalalt, insa nimic nu ma poate retine sa-ti urez: Sarbatori fericite si Hristos a Inviat! Al(a) tau(ta) prieten(prietena) de la multi, multi km departare… 
  • Iepurasul mustacios e de Paste norocos, nu-ti lasa cadou in ghete, are el alte secrete: pasca, oul inrosit, cozonacul, mielul fript si un Paste Fericit!
  • Iti urez ca anul acesta, de Paste, ce nu-ti aduce iepurasul… sa-ti aduca… ajutorul lui!
  • 16 iepurasi: 8 se spioneaza, 5 sunt la somnic si frumos viseaza, 2 mai albiori dau cadou de sarbatori, iar ultimul a citit Un Nou Paste Fericit!
  • Fie ca sfanta sarbatoare a Invierii sa readuca aurul in inimile noatre. PASTE FERICIT si HRISTOS A INVIAT!
  • Dumnezeu sa va dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, o binecuvantare la fiecare pas si un raspuns la fiecare intrebare. Pasti fericit!
  • Hristos a inviat! Lumina primiti si daruiti. In belsug si lumina cu cei dragi sa traiti.
  • Credinta face totul posibil, dragostea face totul usor. Pasti fericit!
  • A venit timpul ca speranta, credinta si iubirea sa invie in sufletele noastre, aduse de Cel care este Calea, Adevarul si Viata! Hristos a inviat!
  • Ce-am fi fost azi daca nu ar fi fost El ieri. Cunoastem viata pentru ca El a cunoscut moartea. Simtim bucuria pentru ca El a simtit tristetea. Suntem liberi ca Hristos a inviat!
  • A sosit clipa mult asteptata a linistii, impacarii, bucuriei si binecuvantarii sufletului… sa lasam o clipa totul si sa multumim Domnului pentru tot ce ne-a daruit.
  • E-n somn de salcii, un vis de rastignire/ E plans de miei si plaiuri cu verdeata/ Hristos sa va aduca lumina/ In noaptea renuntarii la moarte pentru viata!
  • Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va apere de toate relele stiute si nestiute. Sa aveti parte de sanatate si de mult bine.
  • Doresc ca in acest an Hristos sa invie in inima si viata ta…Sa iti de-a pace, bucurie si "tarie" ca sa spui si altora ca HRISTOS A INVIAT…IN INIMA TA !!! :-)) 
  • Taina invierii…ce nu am da sa o primim,Doar prin iertare si iubire o gasim,Un gand curat si luminat, afara clopotele bat,HRISTOS A INVIAT!
  • Priveste prin credinta spre Golgota, spre cununa de spini, pune mana in ranile cuielor, opreste-te si asculta soapta lui ISUS: "Pentru tine am facut-o." Sarbatori fericite! HRISTOS A INVIAT!
  • Lumina invierii Domnului nostru Isus Hristos sa va lumineze fiecare clipa din fiecare zi PASTE FERICIT !
  • Doresc ca in acest an Hristos sa invie in inimile si viata voastra…Sa va de-a pace, bucurie si "tarie" ca sa spune-ti si altora ca HRISTOS A INVIAT !!!
  • Invierea este un act divin ce da o noua existenta firii noastre. Un fapt care ne priveste pe noi, ne este data sa o dobandim si s-o intelegem. Fie ca astfel sa devenim mai curati si mai buni….Hristos a Inviat!
  • Fie ca sfanta sarbatoare a invierii domnului sa-ti aduca cele patru taine divine: incredere, lumina, iubire, speranta.
  • In noaptea Invierii, cand clopotele bat, cu lumanari aprinse, cu sufletul curat, sa spunem impreuna… HRISTOS A INVIAT!
  • Cioc! Cioc! Astazi am iesit din ou special pentru tine, sa-ti urez un Paste fericit cu rasete de si voie buna.
  • Anul acesta nu mai exista sponsorizari :) asa ca iti aduc doar urari de fericire, sanatate, veselie si multa iubire. Semnat: Iepurasul!
  • Umbla veste-n tot orasul cum ca vine iepurasul, Sa v-aduca pe-nserat, Paste bun si Luminat.
  • Sper ca ai terminat de vopsit oua rosii, ca ai pus cozonacul sa se raceasca, ca drobul este aburind, ca ai sufletul deschis pentru a primi lumina. Sa ai parte de un Paste Fericit alaturi de cei dragi !
 Nu-mi ramane decat sa va doresc si eu un Paste fericit alaturi de cei dragi voua, iar celor care nu va pot fi aproape, sa se bucure de mesajele voastre!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...