Dragostea dureaza 3 ani - cartea

Pot sa va spun ca mi-a placut foarte mult, e o carte care trateaza cel mai "siropos" subiect in cel mai realist mod cu putinta. E o carte scrisa intr-un stil destul de cinic cu un realism care scoate dragostea din aceea sfera cu norisori roz pufosi si o aduce in zilele noastre pline de tentatii si incertitudini. Eu m-am regasit mult in aceasta carte. 

Va scriu mai jos cateva citate:

"Ni se spune deseori ca, dupa o vreme, pasiunea se transforma in "altceva", mai puternic si mai frumos. Ca acest "altceva" este Dragoste cu "D" mare, un sentiment, cu siguranta, mai putin excitant, dar, totodata, mai putin imatur. As vrea sa fiu foarte clar: acest altceva ma calca pe nervi si, daca asta e Dragostea, atunci le-o las puturosilor, descurajatilor, oamenilor "copti" care se balacesc in confortul lor sentimental. In ceea ce ma priveste, dragostea are un "d" mic, dar elanuri mari; nu dureaza ea prea mult, dar cel putin cand este aici, se simte. "Altceva-ul" ala al lor, in care ar vrea ei sa transforme dragostea, pare a fi o teorie inventata pentru mica lor satisfactie, pentru a se autolinisti trambitand ca altceva mai bun nu exista."

"Asta e cartea unui copil rasfatat, dedicata tuturor zapacitilor prea puri pentru a trai fericiti. Cartea celor care au rolul negativ si pe care nu-i caineaza nimeni. Cartea celor ce n-ar trebui sa sufere pentru o despartire pe care au provocat-o ei insisi, dar care totusi sufera din pricina unei dureri cu atat mai ireparabile, cu cat stiu ca sunt singurii vinovati."

Si cateva citate amuzante, dar nu departe de adevar:
"Tipii sunt ca ardeii. Trebuie sa-i lasi la marinat."

"E mult mai placut sa faci dragoste cand esti indragostit. Femeilor, chestia asta le da impresia ca preludiul dureaza mai mult, iar barbatilor ca dureaza mai putin."

"In prima casatorie cauti perfectiunea, in cea de-a doua cauti adevarul."

"...daca nevasta e pe cale sa-ti devina prietena, e timpul sa-i propui unei prietene sa-ti devina nevasta."

“Tipii mondeni sunt fiinte solitare, pierdute intr-o multime de cunostinte vagi”.

“La 20 de ani credeam ca stiu totul despre viata. La 30 de ani am aflat ca nu stiam nimic. Tocmai petrecusem zece ani invatand tot ce trebuia sa uit dupa aceea”

“Casatoria e ca si cum ai manca la toate mesele caviar: o indigestie datorata fapturii adorate pana la ingretosare.”

“Stii care e diferenta intre dragoste si herpes? Herpesul dureaza toata viata”

“Acum inteleg in sfarsit fraza lui Camus: “Trebuie sa ne imaginam ca Sisif este fericit”. El vroia sa spuna ca repetam toata viata  aceleasi prostii si ca poate tocmai asta este fericirea. Va trebui sa ma agat de aceasta idee. Iti iubesti nefericirea pentru ca este alcatuita de nenumarate reveniri”

“Poţi să te îndepărtezi pe vecie de un om, poţi să-ţi calci toate jurămintele şi să rămâi în continuare faţă în faţă cu el, fără să faci din asta un capăt de ţară.”

“… poate într-o zi, mai târziu, mult mai târziu, ne vom întâlni într-un loc luminat; cu lume în jur, cu copaci, cu o rază de soare, ce ştiu eu, cu păsărele care vor cânta [...] şi, în mijlocul zarvei, ne vom recunoaşte şi ne vom gândi cu nostalgie la vremurile trecute, cele în care aveam douăzeci de ani, cele în care ne-am făurit primele speranţe, cele în care am suferit marile decepţii, vremurile în care am visat, în care am îmbrăţişat Cerul, înainte de a ne cădea în cap…”


Şi citatul citatelor:

“A seduce o fată înseamnă mai ales a reduce distanţele. Trebuie să reuşeşti să câştigi teren, centimetru cu centimetru, fără ca să se bage de seamă prea mult. Dacă vezi o fată care îţi place, trebuie să te apropii de ea (la 2 metri). Dacă îţi place şi de la distanţa asta, începi să vorbeşti cu ea (la 1 metru). Dacă zâmbeşte când îi înşiri balivernele tale, o inviţi să danseze sau să bea ceva (la 50 centimetri). Apoi, te aşezi lânga ea (la 30 centimetri). Cum încep să-i strălucească ochii, trebuie să-i aranjezi cu grijă o suviţă după ureche (la 15 centimetri). Dacă te lasă să-i aranjezi părul, vorbeşte-i putin mai de aproape (la 8 centimetri). Dacă respiră mai puternic, lipeşte-ţi buzele de ale ei (la 0 centimetri). Scopul acestei strategii este, evident, să obţii o distanţă negativă prin pătrunderea unui corp străin în interiorul acestei persoane (la aproximativ minus 12 centimetri, conform mediei naţionale).”

 “De-altfel, căsătoria nu este doar un model impus de educaţia burgheză: ea face totodată obiectul unei colosale spălări de creier publicitare, cinematografice, jurnalistice şi chiar literare, o imensă intoxicare care le împinge, până la urmă, pe încântătoarele demoazele să-şi dorească un inel pe deget şi o rochie albă, pe care – dacă n-ar fi fost toată chestia asta – nici nu le-ar fi vista vreodată. Într-o lume perfectă, fetele de douăzeci de ani n-ar fi niciodată atrase de o invenţie atât de artificială. Ele ar visa sinceritate, pasiune, absolut, nu un tip în smoching închiriat. L-ar aştepta pe bărbatul care ar şti să le uimească în fiecare zi lăsată de Dumnezeu, nu pe bărbatul care le va oferi etajere Ikea. Ar lăsa Natura – adicătelea dorinţa – să-şi împlinească menirea. [...] Bineînţeles că burghezii vor jura că asemenea scheme nu mai au trecere, că moravurile s-au schimbat, dar credeţi-o pe biata victimă obidită: niciodată n-a fost mai violentă opresiunea ca în epoca noastră de falsă libertate. Totalitarismul conjugal continuă, în fiecare zi, să perpetueze nefericirea din generaţie în generaţie.”

“Generaţia noastră este prea superficială pentru a fi căsătorită. Oamenii se căsătoresc aşa cum se duc la MacDo. După care zapează. Cum aţi vrea să rămână toată viaţa cu aceeaşi persoană, în societatea zappingului generalizat? În epoca în care starurile, oamenii politici, artele, sexele, religiile n-au fost niciodată mai interschimbabile? De ce ar fi cruţat sentimentul dragostei de schizofrenia generală?”

 “Am suferit că eram închis, acum sufăr că sunt liber. Carevasăzică, asta înseamnă viaţa de adult: să construieşti castele de nisip, după care să le calci în picioare şi să repeţi operaţia iar şi iar, când ştii prea bine că oceanul le-ar fi dărâmat oricum?”

 “Dragostea cea mai puternică este cea neîmpărtăşită. Aş fi preferat să nu ştiu, dar asta e realitatea: nimic nu e mai rău decât să iubeşti pe cineva care nu te iubeşte – şi, în acelaşi timp, este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Să iubeşti pe cineva care te iubeşte este narcisism. Să iubeşti pe cineva care nu te iubeşte, asta da dragoste.”

 “Pe vremuri, căsătoriile rezistau în faţa unui foc de paie de genul ăsta. Azi, căsătoriile sunt focuri de paie. Societatea în care ne-am născut este întemeiată pe egoism. Sociologii numesc chestia asta individualism, când, de fapt, există un cuvânt mai simplu: trăim în societatea singurătăţii. Nu mai avem familii, nu mai avem sate, nu mai avem Dumnezeu. Înaintaşii ne-au eliberat de aceste piedici şi, în locul lor, au deschis televizorul.”

"Un tantar dureaza o zi, un trandafir 3 zile. O pisica dureaza 13 ani, dragostea trei. Uite-asa. La inceput este un an de pasiune, pe urma, un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis.
In primul an spui: "Daca ma parasesti, ma OMOR".
In al doilea spui: "Daca ma parasesti, o sa sufar, dar o sa-mi treaca".
In al treilea an spui: "Daca ma parasesti, desfac o sticla de sampanie".

"Fericirea nu exista.
Dragostea este imposibila.
Nimic nu este grav."

"Casatoria este o uriasa masinatie, o escrocherie infernala, o minciuna organizata, in care ne-am pierdut ca doi copii. De ce? Cum? Foarte simplu. Un tanar cere mana femeii pe care o iubeste. Lui ii tataie fundul de frica, e induiosator, transpira, baiguie, iar ea, ea are ochii stralucitori, rade nervos, il pune sa repete intrebarea. De indata ce a spus da, pe cap le cade brusc o intreaga lista de obligatii: cine si pranzuri in familie, planuri pentru masa festiva, probe pentru rochia de mireasa, ciorovaieli, interdictia de a ragai sau partai in fata socrilor, stai drept, zambeste, e un cosmar fara sfarsit si asta nu-i decat inceputul.
Dupa aceea - o sa vedeti- totul este organizat in asa fel incat sa se deteste reciproc."

"Basmele nu exista decat in basme. Adevarul este mai dezamagitor. Adevarul este intotdeauna dezamagitor, de-aia minte toata lumea."

"Am avut nevoie de mult timp ca sa inteleg ca ma insurasem pentru ceilalti, ca mariajul nu este un lucru pe care il faci pentru tine insuti. Te insori ca sa-ti sacai prietenii sau ca sa-ti multumesti parintii, deseori ambele, uneori viceversa. In ziua de azi, noua nunti fitoase din zece nu sunt decat niste pasi obligatorii, niste ceremonii mondene la care fac invitatii niste parinti de pe vremea lui Pazvante. (...)
Te casatoresti exact asa cum te prezinti la examenul de bacalaureat sau cel pentru permisul de conducere: mereu aceeasi forma in care trebuie sa fii turnat pentru a fi considerat normal, normal, NORMAL cu orice pret.
Fiindca nu poti fi mai presus de ceilalti, atunci trebuie sa fii ca toti ceilalti, de frica sa nu ramai mai prejos. Si asta e cel mai bun mod de a ruina o dragoste adevarata."

"Dragostea este o catastrofa magnifica: sa stii ca te indrepti cu toata viteza spre un zid si totusi sa accelerezi; sa alergi catre pierzanie, cu zambetul pe buze; sa astepti, plin de curiozitate, clipa cand se va alege praful de toate.
Dragostea este singura deceptie programata, singura nenorocire previzibila, pe care o vrei mereu si mereu."


"Viata e un sitcom: o suita de scene care se desfasoara mereu in acelasi decor, aproape cu aceleasi personaje, si ale caror episoade urmatoare sunt asteptate cu o nerabdare amestecata cu dobitocie."

"Trebuie sa te hotarasti" ori traiesti cu cineva, ori il doresti. Nu poti dori ceea ce ai, e impotriva naturii."
"Nu exista dragoste fericita."

"Sunt fascinat de extrema tensiune electrica, palpabila, trepidanta, care se poate crea intre un barbat si o femeie care nu se cunosc, fara vreun motiv anume (...)
Este ca o ghicitoare, enigma cea mai importanta din viata ta."
"Oamenilor le este mila de cei ce sufera, dar nu si de cei ce fac raul"
"Sunt nopti in care sa dormi este un lux.
Sa dormi ca sa te poti trezi din acest vis urat. Ti-ai dori ca toate astea sa nu se fi intamplat niciodata. Ai vrea sa faci tabula rasa cu viata ta. Pentru ca, atunci cand faci pe cineva sa sufere, cel mai distrus esti tu insusi"

"Cel putin, cand esti sarac, poti sa spui ca toate s-ar rezolva, daca ai avea parale.
Dar, cand esti bogat, nu poti sa spui ca toate s-ar rezolva cu o cosmelie noua, in sud, cu o alta masina sport, cu o pereche de incaltari de douasprezece mii de batrane sau cu un manechin suplimentar. Cand esti bogat, nu mai ai scapare. De-aia iau toti miliardarii Prozac: pentru ca nu mai pot face pe nimeni sa viseze, nici macar pe ei insisi.""Este o eroare sa doresti o viata imobila. Vrei ca timpul sa se opreasca in loc, ca dragostea sa fie eterna, ca nimic sa nu moara niciodata, ci sa o duca, trai neneaca, intr-o perpetua copilarie plina de rasfat. Construiesti ziduri de aparare si tocmai aceste ziduri iti devin, intr-o zi, inchisoare.
Acum, ca traiesc cu Alice, nu-mi mai construiesc ziduri.
Iau fiecare secunda petrecuta cu ea ca pe un dar. Imi dau seama ca poti duce dorul prezentului. Uneori, traiesc momente atat de minunate, incat imi spun: "Ia uite! Mai tarziu voi regreta momentul acesta; trebuie sa nu uit niciodata clipa aceasta, ca sa ma pot gandi la ea din nou, atunci cand toate vor merge prost." Descopar ca, pentru a fi indragostit, e nevoie ca in fiecare din noi sa existe o particica de insesizabil. Trebuie sa refuzi platitudinea, ceea ce nu inseamna sa nascocesti tresariri artificiale si cretine, ci sa stii sa fii uimit in fata miracolului fiecarei zile. Sa fii generos si simplu. Esti indragostit pana in ziua in care pui pasta de dinti pe o alta periuta decat a ta.
Am invatat, mai ales, ca pentru a fi fericit, trebuie sa fi fost foarte nefericit.
Fara ucenicia durerii, fericirea nu este solida.
Dragostea care dureaza trei ani este aia care nu a urcat pe munti si nici nu a ajuns in prapastii, aia care-ti cade mura-n gura. (...)
Trebuie sa stii cine esti si pe cine iubesti.
Trebuie sa ai ucenicia terminata, pentru a trai o poveste neterminata.Sper ca titlul mincinos al acestei carti nu v-a exasperat din cale-afara: bineinteles ca dragostea nu dureaza trei ani. Sunt fericit ca m-am inselat."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...