Descoperindul pe Osho


Pe numele său complet Bhagwan Shree Rajneesh (1931 – 1990), Osho a fost un maestru spiritual, mistic și filosof cu o intensă apreciere internațională.
 
I-au fost publicate un număr foarte mare de lucrări, printre cele mai cunoscute în limba română sunt I Ching, Cartea Schimbărilor, Bucuria, Doctrina supremă, Întoarcerea către sine, Cartea despre femei, Cartea despre bărbați ș.a. O selecție completă de cărți Osho în limba română găsești aici sau aici.

  1. Sunt doar două feluri de oameni pe lume: cei care încearcă să-şi umple goliciunea interioară şi acele persoane foarte rare şi deosebite care încearcă să-şi vadă această goliciune.
  2. Nu la lumea materială este necesar să renunţăm, ci la trecut şi la condiţionările acestuia, la sistemul de convingeri greşite care ne înlănţuie şi pe care fiecare generaţie îl impune celor următoare.
  3. Singura răspundere adevărată este faţă de propriul tău potenţial, faţă de propria ta inteligenţă şi conştienţă, faţă de acţiunea conformă cu ele.
  4. În momentul în care simţi că nu mai eşti dependent de nimeni, în fiinţă ţi se instalează o tăcere profundă, o relaxare lipsită de febrilitate şi tensiune. Dar asta nu înseamnă că atunci vei înceta să iubeşti. Din contră, vei cunoaşte pentru prima dată o nouă dimenisune, o nouă calitate a iubirii, o iubire care nu se mai limitează la cuvinte, şi care se apropie mai degrabă de prietenie pură.
  5.  Există oameni care sunt cu înverşunare împotriva mea. Nu m-au văzut vreodată, nu au citit nicio carte de-a mea, nu m-au ascultat niciodată, nu ştiu ce fac şi totuşi sunt cu înverşunare împotriva mea. Uneori este surprinzător. Chiar şi pentru a fi împotrivă trebuie ca mai întâi să fii aproape, să cunoşti, să priveşti, să observi. Ei nu m-au văzut vreodată. Dacă ne-am întâlni pe stradă ar trece pe lângă mine deşi mă urăsc de moarte.
  6. Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală.
  7. Nu este nevoie să ştii unde mergi. Nu este nevoie să ştii de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie să ştii este faptul că mergi plin de veselie; dacă faci acest lucru, nu poţi greşi.
  8. Renunţă la comparaţii şi poţi să te bucuri de viaţă la maxim.
  9. Nu condamnaţi senzualitatea! Ea a fost condamnată în întreaga lume şi, din cauza acestei condamnări, energia care poate înflori în senzualitate se transformă în perversiune, gelozie, furie, ură; ea generează o existenţă aridă, lipsită de orice savoare. Senzualitatea este una din binecuvântările omenirii. Este sensibilitatea voastră, este conştiinţa voastră. Este conştiinţa voastră filtrată prin corp.
  10. Ceea ce este, este. Opreşte-te şi priveşte.
  11. Omul poartă în interiorul lui un mare tezaur, însă el mai poartă în sine şi întreaga moştenire animală. Aceasta trebuie îndepărtată, pentru a permite comorilor să se înalţe în câmpul conştiinţei, pentru a fi împărtăşite cu ceilalţi. În realitate, aceasta este caracteristică bogăţiei: cu cât o împarţi mai mult cu alţii, cu atât îţi aparţine mai mult. – Viaţa este aici şi acum
  12. Adevărata savoare a vieţii se găseşte înlăuntrul vostru.
  13. Efortul meu este să zdruncin tradiţiile, superstiţiile şi dogmele din mintea voastră, ca să atingeţi starea de non-minte, starea de linişte supremă, în care nici măcar gândul nu mai mişcă – în care nimic nu mai încreţeşte oglinda lacului conştiinţei voastre.
  14. Viaţa nu ascultă de logică; ea îşi vede de drumul ei, netulburată. Tu trebuie să asculţi de viaţă; viaţa nu ascultă de logica ta, nu-şi bate capul cu logica ta. - Curajul – plăcerea de a trăi periculos
  15. După părerea mea, să fii serios înseamnă să fii bolnav. Dacă eşti neserios, jucăuş, dacă iei totul cu umor, după mine, asta înseamnă singura religie autentică.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...