Lebada Neagra


Am asteptat cam mult sa vad acest film. Insa pot sa consider ca a venit la momentul potrivit acest impuls de a-l urmari, chiar si pe un site cu filme online.
Nu stiu asupra altora ce impact ar fi putut avea acest film, dar pe mine m-a "scuturat" bine, si m-a trezit la realitate (cel putin asta e impresia pe care o pot mentiona aici, restul bineinteles ca ramane la mine :) ). Incredibil chiar si pentru mine, mi-a readus pofta de dans, si m-a motivat destul de mult in si mai multe privinte.

Nu va asteptati la o poveste simpla deoarece nu asta veti obtine in urma vizionarii thriller-ului psihologic Black Swan. Pentru cei obisnuiti cu stilul regizorului Darren Aronofsky (consacrat prin filme precum “Requiem for a dream”) elementul surpriza-incitare-incertitudine este, inca o data, un prim plan al unei actiuni aparent simple insa incarcate emotional.

Povestea, in linii mari, se desfasoara in felul urmator:
Natalie Portman, in rolul Ninei – o balerina firava si perfectionista isi doreste mult-ravnitul rol in cadrul unei interpretari a Lacului lebedelor lui Ceaikovski. Partea complexa in rolul pe care il va interpreta consta in faptul ca trebuie sa fie atat Lebada Alba (intruchipand cele mai alese si dinstinse calitati nobile si feminie) insa si Lebada Neagra (aducand in fata partea intunecata din ea).

Perfectionismul ei insa nu o lasa sa isi piarda controlul si sa intre in pielea celui de-al doilea personaj. Acest lucru vine pe fondul unor drame emotionale create de mama sa, fosta balerina de profesie, care si-a ratat cariera pentru a o “avea” pe Nina, imputandu-i acest lucru ori de cate ori are ocazia.

Tensiunea creste gradat in timp ce observi tentativele tinerei aspirante la rolul vietii ei, sarguinta cu care exerseaza insa totodata incapacitatea de a face o interpetare de exceptie, infranandu-se in mod constant. Profesorul acesteia, Thomas Leroy incearca sa o faca pe tanara puritana sa se dezlantuie prin atitudine si miscari provocatoare in cadrul dansului insa fara rezultate evidente.



Lucrurile se complica atunci cand intra in cadru o colega e Ninei, Lily care, desi nu este atat de talentata, reuseste sa fluidizeze dansul prin o lejeritatea miscarilor unei persoane care nu isi doreste sa detina controlul in mod constant. Nina o percepe ca pe o amenintare dar in acelasi timp ca pe o salvare de la viata in care nu se mai regaseste.
Astfel, spatiul temporal devine incongruent, legatura cu realitatea se pierde pe alocuri iar Nina este prinsa intr-o lupta pentru identitate, intruchiparea rolului ideal, aducerea in prin-plan a partii intunecate, transformarea “diabolica” si atingerea perfectiunii.
Temerile acesteia o imping pana la limita nebuniei, a crizei identitatii sexuale si a prabusirii psihice.

In final am inteles ca trebuia ca o parte din ea sa moara astfel incat sa se poata manifesta cealalta, caci in lupta dualitatii si a binelui vs. raului, o stea se naste prin caderea alteia.



Lebada Neagra (Blak swan) poate fi considerata o capodopera a cinematografiei, o umbra fina de incertitudine ce se naste din adancurile intunecate ale subconstientului, o explozie artistica jucata exceptional de Natalie Portman. Filmul iti intra adanc in minte si te provoaca psihic, se joaca cu nervii tai, iti comprima starile, iti zdruncina ideile iar la final te alegi cu o experienta realmente speciala compusa din piese de puzzle atente aranjate pe o plansa haotica.Lebada Alba devine Lebada Neagra, platind cu un pret scump aceasta pasiunea care duce catre obsesie.

Paranoia ce conduce la motivul disolutiei umane, mitul "lebada alba versus lebada neagra", arta desavarsita a baletului, tulburari psihice intense, metamorfoze...filmul asta pare a avea aproape tot ce-i trebuie ca sa fie numit capodopera. Si este intr-adevar o micuta capodopera.


Tot ce mai am de adaugat este ca Black Swan e un film ce nu merita doar vazut, ci si revazut.
In final, va las si trailerul filmului si o sincera recomandare sa-l vedeti cat mai curand.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...