Micul Trianon


Pe unde as vrea sa ma plimb in acest moment? Ei bine astazi mi-a zburat gandul la micul palat pe care vremea l-a uitat, aproape de casa mea.


In Romania exista 22.000 de monumente istorice, din care peste 4000 se gasesc intr-o stare avansata de degradare. Din pacate, pentru unele constructii monumentale, unde sumele necesare sunt de ordinul miliardelor de lei, nu se poate face, realist vorbind, mai nimic. In aceasta situatie se gaseste un monument istoric deosebit de valoros, Micul Trianon de la Floresti, aflat bineinteles pe minunata Vale a Prahovei.




La Floresti s-a aflat vreme de sute de ani mosia familiei Cantacuzino. Grigore Cantacuzino, zis si Nababul, a vrut sa lase in urma sa un edificiu cum nu mai exista pe Valea Prahovei. A tocmit pietrari şi maeştri zidari din Franta si i-a cerut arhitectului Ioan Berindey sa faca un proiect similar cu al Palatului Micul Trianon de la Versailles. Demarate in 1911, lucrarile erau aproape terminate in 1913, mai trebuiau facute doar unele finisaje interioare, cand, Nababul a murit. Fiul lui Grigore Cantacuzino, care a mostenit palatul, Mihail, nu a fost prea interesat de el si nu a finalizat lucrarile.


Nationalizarea din 1948 a deposedat familia de intreaga proprietate, care a fost preluata de stat. Ce a ramas din palat, anexe si parcul de aproape 150 de hectare a fost transformat de comunisti intr-o unitate de dresaj canin. Dupa 1965, pe domeniu s-a infiintat un sanatoriu TBC, care functioneaza si azi. La cutremurul din 1977 s-au daramat cosurile. Tot atunci au cazut si zidurile interioare. Distrugerile directe au fost intreprinse si de sateni care au demontat tot ce se putea sau chiar au demolat pentru a refolosi materialele de constructie.










La Floresti se ajunge usor si repede din Ploiesti; imediat dupa restaurantele de la “Paralela 45″, catre Campina, se face stanga la prima intersectie. Se poate observa si un indicator catre Palat. Apoi in localitate, la a doua intersectie se gaseste al doilea indicator catre dreapta. Paradoxul apare cand realizezi ca nu exista intrare, e doar un zid gros.


Exista doua variante : la intersectia din localitate nu se face dreapta dupa indicator, ci se continua drumul aprox. 50m si intre case este o alee ingusta care merge pana la una dintre porti. Cealalta varianta: se trece si de alee inca vreo 50m si se lasa masina langa drum; poarta e pe un drumeag care coboara la 10 m de “parcare”. 

Daca cumva nu va puteti opri sa va imaginati cum arata in 1913, puteti viziona cateva simulari 3D aici: http://teoalida.webs.com/palace.htm .

Mai multe informatii gasiti la:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...